Zaczynając od ciekawostki, która wprowadzi Was, drodzy czytelnicy, do tematu, trzeba zauważyć, że w kuchni japońskiej szczególną rolę odgrywa cyfra 5. Jest ona tak ważna, ponieważ istnieje pięć smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry, pięć wrażeń zmysłowych: kształt, zapach, dźwięk, dotyk i smak oraz pięć podstawowych kolorów: biały, czarny, żółty, niebieski i czerwony. Japończycy każdego dnia stosują się do tych zasad przy przygotowywaniu posiłków, dlatego najczęściej przypominają one doskonałe, harmonijnie skomponowane dzieła sztuki.
Na początek, należy przede wszystkim podkreślić fakt, iż kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej pożywnych na świecie. Została określona takim mianem, ponieważ opiera się ona na naturalnym smaku i stosowaniu składników najświeższych, wysokiej jakości.
Jak powszechnie wiadomo, większość japońskich potraw nie może się obyć bez ryżu - bez dwóch zdań, jest to podstawa większości dań. Ryż może być przyrządzany na wiele różnych sposobów, w zależności od upodobań. Najpopularniejszym rodzajem jest gohan - tradycyjny, gotowany ryż będący składnikiem większości posiłków. Znaczącą rolę odgrywają również ryby oraz owoce morza. Bardzo cenione przez Japończyków jest sashimi - są to cienkie paski surowej ryby najwyższej jakości. Podaje się je najczęściej z sosem sojowym lub wasabi, czyli zielonym chrzanem o wyjątkowo ostrym smaku i zapachu.
Charakterystycznym dla japońskiej kuchni składnikiem są także wodorosty. Mają one wiele różnych smaków, stosowane są więc jako dodatki do zup, dań z warzyw czy sałatek. Popularnym gatunkiem jest nori - suszone algi, niezbędne do przygotowania sushi, jednak najpopularniejszą odmianą jest wakame.
Oczywiście, mówiąc o kuchni japońskiej, nie można nie wspomnieć o sake. To tradycyjne wino, przygotowane z ryżu, dodaje się niemal do wszystkiego – sosów, zup, potraw z ryżem i makaronem. Samą sake pije się najczęściej podgrzaną.
Kolejną ważną pozycją kuchni japońskiej są różnego rodzaju makarony, przygotowywane i podawane na rozmaite sposoby (jak każde inne danie - Japończycy cechują się wyjątkową różnorodnością w przyrządzanych posiłkach). Tradycyjnym makaronem jest przede wszystkim soba, wytwarzany z mąki gryczanej. Może być podawany m.in. z wodorostami nori lub z podsmażonym tofu. Ma on również charakter symboliczny - jego specjalny rodzaj spożywa się w ostatnim dniu roku.
W przypadku kuchni japońskiej nie może również zabraknąć wzmianki na temat zielonej herbaty, zwanej matcha, którą mieszkańcy Japonii delektują się podczas ceremonii parzenia herbaty. Celem całego rytuału ceremonii jest oczyszczenie duszy i osiągnięcie pełnej harmonii ze światem i przyrodą.
Jest to jedynie niewielka część dobytku kulinarnego Kraju Kwitnącej Wiśni, jednak poznanie jej szczegółowo, od podstaw, możliwe jest tylko będąc tam i smakując jej specjały. Kuchnia japońska jest zarówno prosta, jak i wyrafinowana, elegancka i wyjątkowo misterna. Myślę, że jest to jedna z najbardziej niezwykłych kuchni świata i chciałabym w przyszłości móc spróbować choćby niektórych z wymienionych wyżej smakołyków. Mam nadzieję, że Was również udało mi się przekonać co do jej wyjątkowości i zaostrzyć apetyt na więcej. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.